Copyrigh på alla bilder

och text på sidan tillhör

Meta Ednell

Tiny Rascal´s Kennel

 

Sidan har funnits på nätet mellan

1995~2015

Valpbrevet.

Intresserad av en valp från oss??

Läs "Valpbrevet" nedan först!!

Svarar du sedan ja i slutet av brevet ta kontakt med oss..

 

Vi jobbar för att våra valpar ska komma till bra hem där de får vara den valp de behöver att vara för atti framtiden bli just den hund ägaren kan vara stolt över..

 

 

Är det du??

 

Starta med att läsa Valpbrevet nedan så får du

se om du har vad som krävs för en valp i huset..

 

 

***

 

 

Brev till dig från din valp.

 

Jag är din valp, och jag kommer att älska dig tills döden skiljer oss åt, men snälla förstå ett par saker om mig.

 

Jag är valp, det betyder att min intelligens och kapacitet för att lära mig saker är på samma nivå som ett 8 månaders barn.

 

Jag är en valp, jag kommer att tugga på ALLTING jag kan få in i min mun. Detta är sättet jag utforskar och lär känna världen. Även människobarn stoppar saker i munnen vid den här åldern! Det är din sak att guida mig och lära mig vad som är mitt och tillåtet att tugga på och vad som inte är det.

 

Jag är en valp, och kan inte hålla mig längre än 1-2 timmar. Jag kan inte "känna" när jag behöver bajsa förrän jag känner att det är på väg ut. Jag kan inte förklara eller berätta för dig att jag behöver gå ut, och jag kommer kanske inte att ha full kontroll på detta förrän jag är 6 - 9 månader.

 

Bestraffa mig inte för att du låtit mig vänta 3 timmar innan jag ska få komma ut. För då är det ditt fel att jag gör det på fel plats. En valp liksom en baby behöver träning för att lära sig var och hur den gör rätt. Jag behöver tränas att göra mina behov efter att jag ätit, sovit, lekt, druckit mkt och sådär varannan timma till att starta med.

 

Om du vill sova med mig natten igenom, ge mig då inte vatten efter sjutiden på kvällen. En tidning på golvet i hallen just innanför dörren kan kanske få mig att lära mig snabbare och dessutom slipper du bli arg på mig om jag lär mig att där är det tillåtet att göra ifrån sig. Men jag är en valp och olyckor kommer att hända, var snäll och var tålamodig med mig! Till sist kommer jag att förstå!

 

Jag är en valp. Jag älskar att leka. Jag kommer att springa runt och jaga lotsas monster, jag kommer att jaga dina fötter och tår och attackera dig, jag kommer att leka med bollar, andra djur och små barn. Det är lek, det är vad en valp lever för. Bli inte arg på mig eller förvänta dig att att jag är lugn, ligger still och sover hela dan. Jag har massor av energi och om du tycker att jag blir för jobbig så kanske du inte ska ha en valp. Eller skaffa en omplaceringshund som är äldre och klokare än mig som valp.

 

Min lek är viktig för mig, så använd din visdom och guida mig att leka med valp-anpassade leksaker och aktiviteter som att jaga en rullande boll eller valpvänliga tugglekar med valpanpassade leksaker. Jag behöver dessutom gott om tuggisar så jag låter bli dina värdefulla saker. Men glöm inte att jag nog behöver tillrättavisas ett par gånger innan jag förstår vad som är tillåtet för en valp som mig.

 

Om jag råkar bita dig för hårt, tala till mig på det språk jag förstår, "hund-språket". Ett högt "gläfsande", får mig oftast att förstå att något är fel, det är så här vi valpar tillrättavisas av andra hundar. Blir jag för burdus, bara ignorera mig ett par minuter så lugnar jag snart ner mig. Eller ge mig en tuggis.

 

Jag är en valp, förhoppningsvis skulle du aldrig skrika åt, slå, sparka eller misshandla ett 8 månaders människobarn, snälla behandla mig likadant. Jag är känslig och även väldigt lätt att prägla. Om du behandlar mig illa nu, kommer jag att växa upp med lärdomen och rädslan att bli slagen, sparkad eller misshandlad. I stället, snälla, guida mig med uppmuntran och visdom.

 

Exempelvis, om jag tuggar på någon sak jag inte får säg, "NEJ" i bestämd ton och ge mig en tillåten leksak, eller ännu bättre, se till att alla OTILLÅTNA tuggvänliga saker plockas bort och göms. Jag förstår inte skillnaden mellan en gammal sliten doja och dina 2000 kronors nya Nikes.

 

Jag är en valp, en varelse med känslor och drifter liknande dina egna, men ändå väldigt väldigt annorlunda. Kom dock ihåg att jag INTE är en människa i hund-kostym, inte heller en okännande robot som omgående gör som du befaller. Jag vill verkligen vara dig till viljes, och vara en del av din familj och ditt liv.

 

Du har skaffat mig (jag hoppas) det beror på att du vill ha en älskad partner och kompanjon så låt mig inte hamna i skymundan i ett hörn av trädgården när jag blir större. Döm mig inte för hårt för mina misstag utan forma mig till den hund du vill ha med mjukhet, guidning och träning så blir jag den familjemedlem du vill att jag ska bli.

 

Jag är en valp och jag är inte perfekt, och jag vet att du inte är det heller! Men jag älskar dig ändå. Så snälla, lär allt du kan om träning, valpbeteende och skötsel för mig på alla möjliga vis, via böcker om hundskötsel, eller varför inte söka på nätet.

 

Lär om min speciella ras och mina nedärvda karaktärer, det kommer att få dig att förstå varför jag gör som jag gör. Snälla lär mig med kärlek och tålamod. En mkt bra väg är att gå en valpkurs och senare en nybörjarkurs i lydnad på brukshundsklubben där både jag och du får lära oss enormt mkt samt att jag får lära mig hur man umgås med andra hundar.

 

Glöm inte att jag redan som liten behöver ut och socialisera mig, ju mer jag får träffa på och se under min första levnadstid ju mindre kommer att skrämma mig i framtiden.

 

Jag är en valp och jag vill mer än något annat älska dig, vara med dig och göra dig nöjd och stolt över mig.

 

Skulle du kunna tänka dig att ta dig lite tid att lära dig och förstå hur du ska jobba med mig? Vi är likadana du och jag, på så sätt att att vi båda känner hunger, smärta, törst, obekvämlighet och rädsla, men ändå är vi så olika och måste jobba på att förstå varandras språk, kroppssignaler och vad vi båda behöver.

 

En dag kommer jag att vara en ståtlig hund, förhoppningsvis något du kan vara stolt över och en som du kommer att älska lika mycket som jag älskar dig.

 

Är det inte värt lite tid, tålamod och energi?

 

Din valp och förhoppningsvis i framtiden din allra bästa och älskade vän.

 

 

*

 

 

Kärlek omtanke och förståelse formar en underbar vän till dig,

visst är det väl värt att lägga tid och kraft på att forma sin vän?

Om du svarar ja på detta så kanske en valp från oss är

något för dig? Svarar du nej så bör du troligen tänka igenom ditt

valpköp en gång till. För valpar tar mkt tid, energi och kraft från

dig men ger så mkt mer tillbaka.. Så innan du bestämmer dig,

TÄNK EFTER!! Vill du lägga den tid och kraft som behövs??

 

Svarar du ja och är intresserad av en valp från oss..

 

* Tag kontakt via mail som start..

 

* Inga valpar säljs på enbart mail-kontakt!

 

* Inga valpar säljs utan att jag tycker att

det erbjudna hemmet verkar kunna erbjuda

valpen det jag önskar för den!!!

 

* "Först till kvarn" gäller inte hos oss!!

 

 

 

tinyrascals@telia.com

 

Meta..