Copyrigh på alla bilder

och text på sidan tillhör

Meta Ednell

Tiny Rascal´s Kennel

 

Sidan har funnits på nätet mellan

1995~2015

Information (Only in Swe.)

Tiny Rascal´s är en relativt liten kennel, även om vi har hela 8 hundar i huset så är det långt ifrån alla som är sk avelsdjur. Här finns både kastrater, åldringar och givetvis även presumtiva avelsdjur. Men vi har inte många kullar, vi brukar ta en vartannat år..

 

Varför uppfödning?

En fråga som alla vi som har planer på att föda upp djur måste ställa oss själva. Har vi tillräcklig kunskap för att ta en kull? Tillräckligt med tid? Tillräckligt bra hundar för att låta dom gå i avel? Har vi möjlighet att behålla valparna om de inte blir sålda med en gång? Har vi tid att lägga på en hel kull som "blir kvar"? Har vi råd? Kniviga frågor att svara på.

 

I mitt fall kan jag svara ja. Har jobbat med uppfödning ända sedan jag var liten mer eller mindre. Travhästar en gång i forntiden hos släkten och där väcktes intresset att jobba med just uppfödning! Det gick med tiden över till hundar och katter. Men det är ljusår sedan nu. Var på väg att starta upp min kennelverksamhet redan för 25 år sedan men insåg att tiden inte räckte till. Ensamstående mamma med heltidsarbete, flera tävlings/utställningshundar krävde helt enkelt för mkt tid. Så i många år har jag endast haft avelshanar i stället men intresset och lusten att arbeta med hundar och uppfödning väcktes ytterligare en gång när min första cc kom in i mitt liv. Har den stora glädjen att ha goda vänner som fött upp collie tidigare som funnits där när frågorna dykt upp.

 

Födde i många år upp ormar. Specifikt morphade råttsnokar. Och jag kan lova att är det någonstans genetiken sätter krokben för en så är det i ormuppfödning. Här gäller det sannerligen att veta vad man ger sig in på! Det är rena villervallan i de genetiska leden och mkt svårt att sätta sig in i men det är även enormt spännande och givande att lära och det får en att älska sitt jobb. Lyckades arbeta upp en på den tiden känd och välrenomerad orm-uppfödning under namnet TC Snakes och kan med gläjde säga att jag är en av de första som fick fram riktigt rosa coralsnows men det är en annan historia. ;)

 

Så nästa fråga då! Vad har just jag att berika hundvärden med?

Om möjligt är det ännu svårare att besvara denna fråga än den innan. Personligen (och detta är verkligen MIN personliga åsikt!) så har cc´n blivit på tok för stor och grov. Många har extremt sladdriga och ostabila öron och ytterligare ett par saker som jag tycker ändrats till det sämre sedan första gången jag träffade min första cc.

 

Min dröm om man nu får ha en sådan när man avlar är att återskapa de små glada, pigga hundarna med gott lynne/psyke, öppenhet och arbetsvilja. Jag vet att cc´n inte direkt är känd för att arbeta men vet också att man kan få den mest ointresserade att jobba med rätt inställning och jobbar hela tiden med mina på diverse sätt för att få dom så samarbetsvilliga som det bara går.

 

Sen måste jag poäntera detta med meriter. Enligt min uppfattning så behöver inte en högt meriterad hund vara bättre än en som aldrig sett insidan av en utställningsring. Så när jag söker hanar så behöver dessa absolut inte vara högt meriterade. Hanen SKA dock ha en massa annat som jag kräver/önskar av den hane jag ev ska använda mig av. Men skulle den hane jag hittar ha allt jag söker + meriter så är det inget negativt men det är inte vad jag i första hand söker efter. Hanens personlighet, utseende, hälsa och psyke är mkt viktigare!

 

Sen är det säker inte alla som håller med mig men tänk på att varje uppfödare jobbar för att hitta det avelsdjur som bäst komplimenterar den tik man själv har och som är så nära det "perfekta" djuret som finns. Men ska jag vara ärlig så finns det enormt mkt hundar i avelsvärden som absolut inte ska gå i avel. Tyvärr ser man hundar med psyken som inte är som de borde, dåligt pälsade eller på nakensidan med absolut för mkt hår, fladdriga svaga öron, bettfel, storlek osv. (KOM IHÅG ATT DETTA ÄR MIN UPPFATTNING!)

Det man inte får glömma är att alla uppfödare jobbar för något speciellet och ibland kan det vara värt att sätta in en hund med ett mindre fel för att få fram något annat som just detta djur har. Här kommer krånglet in. Jag ska dock inte gå in på det här, det tenderar bli en roman. ;) Godtar att inte alla tycker och tänker som mig, alla har rätt till sin uppfattning och vad vore värden om alla gick i exakt samma spår?

 

Meta Ednell / Tiny Rascal´s

Januari 2015.

 

 

 

 

 

Människan i andra ändan av kopplet.

Människan "bak" Tiny Rascal´s är jag, Meta Ednell. En "kärring" som haft hund i över 40 år. Har hållit på med det mesta som går att göra med en hund. Det har funnits enormt många hundar i mitt liv då jag oftast haft minst 3 st åt gången. Har haft sällskapshundar, draghundar, jakthundar, lydnadshundar, brukshundar och även några som sett insidan av utställningsringarna.

 

Har nog sysslat med det mesta som går att göra med en hund mesta som går att göra med hundar och det har alltid funnits hundar runt mig. Men med åren har kroppen fått åkommor som gör att jag numer inte orkar med de stora krävande raserna jag älskar så.

Det har alltid funnits en eller flera hundar runt mig.. Men med åren så har kroppen fått åkommor som gjort att jag numer inte orkar med de stora krävande raserna som jag älskar så.. Drömmen var att en gång efter att min älskade colliekille vandrat vidare skaffa mig en rottweiler och träna upp..

 

Men men det är inte alltid som verkligheten är med på ens planer!! Det har nog de flesta av oss insett mer än en gång.. När Nicke somnade in sommaren 2005 gjorde jag beslutet att aldrig mer skaffa mig hund!! Detta pga att jag numer är sjukpensionär med en ständigt värkande kropp..

 

Men med tiden så växte längtan efter en ny vän.. Någon som kunde dela mina långa dagar och nätter.. Har visserligen alla mina underbara ormar men de kan man ju inte ta ut och gosa med i soffhörnan om kvällarna.. *skrattar* Jag började se mig om på nätet efter småhundar.. Men hua va dyra de är..

 

En hundras jag alltid vurmat för är just kineserna.. Tycker de har ett så livligt uttryck och verkar som små solsken.. Så dök en annons upp på två vita puffar.. Kontaktade annonsören och på den vägen är det.. Den 25 november -05 tog väntan/längtan slut efter en ny hund..

 

En urgullig liten Chines Crested Powder Puff tös med namnet Rosbos Sweet Melody blev min! Vilken känsla.. Och här hade man försökt leva utan en fyrfota vän.. Men det är nog som min gamla farmor sa en gång.. Har man en gång haft hund så kommer man alltid att ha det.. Det finns inget som kan ta ifrån en den känslan som en hund har..